Ambicija, ljutnja, agresija

Psihološki problemi

 

 

 

 

“Osjećaji su naš jedini alat kojim otkrivamo svijet…”
Martin Heidegger

Mnogi tvrde kako je naše društvo naprednije od onoga prije stotinu ili tisuću godina. Danas možemo prepoznati, prihvatiti i pokazati one osjećaje i afekte koji su bili društveno neprihvatljivi prije stotinu godina. Na žalost, neke probleme nismo riješili, u nekim prilikama još uvijek nismo posve svoji, posve autentični. Neka iskustva i osjećaje još uvijek ne prihvaćamo već ih potiskujemo ili poričemo. To često radimo s osjećajem ljutnje, s kojim, unatoč svom napretku, još uvijek nismo sigurni što učiniti.

Tako većina klijenata koji dolaze na psihoterapiju još uvijek u potpunosti ne prihvaća doživljaj ljutnje, ni svoj vlastiti, a ni onaj druge osobe. Njihova su pitanja:
– Je li ljutnja pozitivan ili negativan osjećaj?
– Smijem li ga osjetiti? Smijem li ga pokazati?
– Ako ga osjetim ili pokažem hoće li netko pri tome stradati?
– Do koje mjere ga smijem doživjeti, smijem li u svom doživljaju ići do kraja?

Dok jedni imaju problema s izljevima bijesa kojeg ne mogu i ne znaju kontrolirati, drugi, kojih je više, svoju ljutnju toliko potiskuju da i ne znaju o čemu se radi.

Cilj je naših predavanja/radionica pod nazivom – “Škola ljutnje”, pomoći polaznicima da lakše prepoznaju i prihvate svoje osjećaje. Time nestaju mnogi simptomi koji su posljedica potiskivanja i poricanja osjećaja. Kao što već znamo, to su depresija, nisko samopoštovanje, strah, tjeskoba, panika, ovisnost i mnogi drugi…

 

Ljutnja i ideali

Svaka je epoha nosila svoje probleme. Pitamo se – kako odrediti našu epohu, vrijeme u kojem živimo?

Za nastavak teksta potrebno se registrirati ovdje!