Ubuntu filozofija – lijek za svaki dualizam

ožujak 9, 2018

Ubuntu filozofija – lijek za svaki dualizam

 

 

 

“Južna Afrika darovala je svijetu najveće blago – Ubuntu. To je spoznaja kako smo svi povezani putevima nevidljivim ljudskom oku, kako postoji zajedništvo ljudskog roda, kako ostvarujemo sebe i druge kroz našu brigu prema drugima…”
Barack Obama

Afrička filozofija i filozofija zapada u svojoj su potrazi za istinom došli do različitih odgovora. Istina zapada u svemu se razlikuje od istine Afrike. Odgovor na vječno egzistencijalno pitanje – Tko sam ja, gdje se mogu pronaći?, za zapadnjaka i za Afrikanca nije isti.
Zapadnjak istinu traži u sebi, spoznaje sebe, radi na sebi. On vjeruje kako je istina skrivena negdje u dubini njegovog nesvjesnog i vjeruje kako će problemi nestati kada jednom osvijesti svoju podsvijest.Afrikanac ne traži istinu već zajedništvo. On traži iskreni odnos, drugu osobu s kojom će dijeliti svoju sreću i probleme. On ne vjeruje kako je istina skrivena negdje unutra, a individualnost i sebičnost zapadnog čovjeka jako ga čudi. On vjeruje kako se sreća ne postiže odvajanjem, izolacijom od drugog. Baš suprotno, sreća je u bliskosti s drugim.

Tako na vječno i univerzalno pitanje – Zašto je moja osobnost tako slaba, krhka, uvijek na pragu sloma?, zapadnjak odgovara – Jer se nisam dovoljno analizirao i nisam dovoljno spoznao sebe. Nisam se dovoljno bavio sobom!
Afrikanac bi rekao – Jer sam usamljen! Moram se više posvetiti drugima!
Pitamo se, može li razlika u svjetonazoru uopće biti veća?

Ne znamo tko je u pravu, ali znamo kako nam zapadna filozofija dualizma po kojoj svi živimo za sebe, odvojeni jedni od drugih, nije pomogla. Upravo suprotno, dovela nas je na rub katastrofe, one ekološke, kao i one psihološke. Epidemija depresije, socijalne fobije, svih oblika ovisnosti povećava se svakodnevno. Zato vjerujemo kako nam svaka filozofija koja u prvi plan stavlja zajedništvo, a ne dualizam, može pomoći da se ponovo pronađemo.

Može li drevna afrička filozofija Ubuntu biti lijek za naše

 Nastavak ovog teksta dostupan je članovima Udruge za psihologiju sebstva.  


Za informacije oko članstva pišite na: empatija@vip.hr

 

Filozofija u psihologiji , , , , , , ,