• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

Empatija u knjigama
(1 viewing) (1) Guest
Empatija...
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Empatija u knjigama
Empatija u knjigama 1 Month, 2 Weeks ago  
Imam jedno pitanje. Moze li se ta empatija pronaci u knjigama i ako da, u kakvima? Kad dodjem u knjiznicu, tamo vidim pregrst raznih knjiga sa vrlo svidljivim naslovima koje garantiraju poboljsanje psihickog stanja ako se radi na sebi. Kako se to radi na sebi? Po ovome sto ovdje citam, bitan preduvjet za rad na sebi je druga osoba... Znaci li to da nam te knjige bas i ne mogu pomoci, jer cini mi se da tko god cita takvu self help literaturu nuzno upada u jos vece otudjenje. A opet, kako dobiti pristup kvalitetnijoj literaturi? Znam puno cak i starijih ljudi koji su skloni razmisljati na taj nacin "Radi na sebi, nauci se voljeti i postovati, pa ce te i drugi voljeti i postovati"... Gdje je ta ljubav i to postovanje, kako da to sami sebi damo?
Gosca

The administrator has disabled public write access.

Re:Empatija u knjigama 1 Month, 2 Weeks ago Karma: 3
.

Da, knjige nisu ljudi, ne mogu nas vidjeti niti doživjeti, niti nam reći što misle baš o nama!

Ipak, kroz njih govore autori, ljudi, koji bi, da nas upoznaju, o nama rekli mnoge lijepe stvari.

Takvo je moje mišljenje o književnosti i umjetnosti uopće.

Ako je umjetničko djelo kvalitetno, imat ćemo osjećaj da je pred nama ne stvar, objekt, već živo biće sa svojim vlastitim životom i vlastitom perspektivom.

Kada ja sretnem takvo jedno umjetničko djelo, bilo u knjizi, slici ili glazbi, imam onaj poznati osjećaj reciprociteta. Ja čitam knjigu, knjiga čita mene, ja gledam sliku, slika gleda mene, ja slušam glazbu, glazba sluša mene.

Hoću reći da se osjećam prepoznato iako s druge strane nema nikoga tko bi me prepoznao. Ili možda ima?

Od knjiga koje sam čitao i koje su promijenile smjer mog života ja bih spomenuo knjigu "Herzog", Saula Bellowa, knjigu "Tetovirani čovjek", Raya Bradburya i knjigu "Analiza sebstva", Heinza Kohuta.

Sve tri knjige u prvi plan stavljaju empatiju, svaka na svoj način. Kohut to radi znanstveno, Bradbury pjesnički a Bellow epski.

Svejedno, svaka na svoj način, ove su mi knjige dale toliko empatije da je danas čak mogu davati i drugima, u boljim prilikama, barem.

Još bih spomenuo i knjigu Milana Košute – "Susret kao lijek". To je trenutno jedina knjiga o psihologiji empatije na našem jeziku knjižarama.

Izbjegavam hladne i suhoparne knjige koje samo dijele savjete a takvih, na žalost, ima i previše...
Vladimir
Moderator
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima sakriveno...

Go to topPage: 1
Moderators: Vladimir