.
When family relations are no longer harmonious, we have filial children and devoted parents...
R. D. Laing
Odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan, ali je istovremeno i apsolutno užasan, čak i za ovaj forum koji nastoji biti radikalan do kraja.
Dakle, veoma je rijedak taj roditelj koji sebi moze priznati što stvarno osjeća prema svom djetetu.
Kao i uvijek, i ovdje postoji predrasuda da roditelji osjećaju prema djetetu samo i jedino ljubav. U našem se društvu na takve "pozitivne" osjećaje prema djetetu gleda s odobravanjem. Na one druge, "negativne" osjećaje, gleda se sa zgražanjem i neprihvaćanjem.
Svejedno, u svakom roditelju postoji jednaki omjer pozitivnih i negativnih osjećaja.
Negativni su osjećaji,oni koje društvo ne razumije i ne prihvaća, potreba roditelja da doživljava svoje dijete kao da je ono dio njega.
Onaj tko je pratio ovaj forum već zna da se ovdje radi o roditeljskim ambicijama prema djetetu.
Paradoks je u tome što ove ambicije nisu ni patološke ni čudne.
Zato i imamo djecu da ona budu naša!
Evo, dok pišem ovu rečenicu mogu čuti glas svog vlastitog sabotera koji mi kaže: "...pa nitko ne može biti dio tebe, to je patološka posesivnost...".
Ali nije tako, to je još uvijek jedna zdrava ambicija.
Ta ambicija prestaje biti zdravom i postaje patološkom jedino u slučaju kada se ne prepozna i kada se poriče.
Tek tada se zdrav osjećaj da je dijete"moje" pretvara u potrebu da se nad djetetom iživljavam.
Kroz iživljavanje, opet mi se vraća osjećaj da imam kontrolu nad svijetom, pa ako već nemam kontrolu nad svojim šefom ili svojim susjedom, ipak sam barem negdje glavni.
Zlostavljač obično i jest osoba koja nije osvijestila ni realizirala svoje ambicije pa iskorištava svaku priliku koja mu se nudi da opet zavlada svemirom.
Pogled na uplašeno dijete koje strepi nad svakim njegovim pokretom vraća mu izgubljeni osjećaj omnipotencije.