• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default color
  • black color
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?

Fizička oboljenja
(1 viewing) (1) Guest
Empatija...
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Fizička oboljenja
Fizička oboljenja 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 0
Vlado, kak self psihologija i intersubjektivnost gledaju na fizičke bolesti, puno ljudi boluje od glavobolja, križobolja i tome sličnih pojava a da i ne pričam o ozbiljnijima o rakovima, tumorima....

Unaprijed hvala
Tomislav
Fresh Boarder
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
The administrator has disabled public write access.

Re:Fizička oboljenja 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 3
.

Mene zanima postoje li uopće bolesti koje nastaju bez utjecaja stresa na naš organizam!?

Možda nam se čini da se zarazne bolesti šire neovisno od utjecaja naše psihe, ali virusi su manje-više uvijek u našem tijelu, a hoće li prevladati ovisi o snazi našeg imunog sistema.

Lomovi ruku i nogu ne dešavaju se slučajno. Imam prijateljicu koja redovito lomi ruku ili ugane nogu svake godine nekoliko dana prije svog rođendana. Postoji li u njoj saboter koji joj brani da slavi svoje rođenje i život?

Po mojem mišljenju svaka vrst bolesti nastaje kao reakcija na našu potrebu da živimo punim plućima, da se pokažemo, da budemo ambiciozni.

Mislim da se zaista radi o unutrašnjem saboteru, o jednom alienu koji živi u nama i budno pazi da ne prekoračimo svoje ovlasti.

Što ako nam zaista nije dano da živimo "do kraja"? Možemo li prevariti stroge čuvare koji nas paze i glumiti da nismo sasvim živi?
Čak i kad glumimo smrt postoje stvari koje nas odaju. Kralježnica, na primjer.

Uloga kralježnice nije samo da drži tijelo na okupu i da provodi živčane impulse.
Njena uloga je i da pokaže naš uspravni, ponosni stav.

Kohut je dobro primijetio da svi viši kralježnjaci (ne samo žirafa) imaju potrebu za uspravnim položajem tijela. I pas može biti ponosan na svoje podvige i tada uspravlja rep. Rezus majmuni također izražavaju svoj ponos uspravnim stavom i "busanjem u prsa". Tako i čovjek, kada se želi pokazati u najboljem svjetlu, stoji uspravno.
Ima ljudi kojima nije dano da stoje uspravno. Možemo zamisliti kakav pritisak trpi njihova kralježnica, da se savije, da ne bude u svom prirodnom položaju.
Ima li takav, savijeni, život uopće smisla?
Kao što je rekao Frano Supilo: "Možeš me slomiti, ali me saviti nećeš!"

U nama žive i drugi organi koji nas mogu "izdati" i pokazati da smo, usprkos svemu, još uvijek živi.

Spolni organi su izraz velike gladi za životom koja postoji nama.
Možemo ih ignorirati i praviti se da ne postoje ali jednom mjesečno, kod žena, oni ipak progovore.
Postoji predrasuda da menstrualni grčevi kod velikog broja žena nastaju zbog neravnoteže hormona u tijelu. Upravo suprotno, grčevi nastaju zbog intenzivne želje tijela da sakrije očitu činjenicu da smo postali ženom i da imamo svoje potrebe.
Još ne tako davno, žena je za vrijeme menstruacije u nekim civilizacijama bila – "nečista". U Starom zavjetu postoji čitav niz propisa o tome što tada učiniti.
Na primjer, "te dane u mjesecu" žena je provodila u karanteni nekoliko kilometara od svog doma. Sve što je dotakla bilo je "nečisto" i kao takvo je trebalo biti spaljeno. Čak i ljudi koje bi dotakla postajali bi "nečisti".
Veliki broj muškaraca također pati od većeg ili manjeg oblika depresije nakon seksa. Možda i njima nije dano do kraja prihvatiti svoju muškost?

Zapravo, svi organi nas manje ili više "odaju". Ruke i noge se mogu isključiti slabom cirkulacijom, probava se može usporiti, srce prskočiti, glas zagušiti, misli zaustaviti...

Postoji jedna misao iz Novog zavjeta: "Ako te oči navode na grijeh, iščupaj ih i baci od sebe!".

Ne zaustavljamo se mi samo na očima, mi odbacujemo najvrednije dijelove sebe.
Zbog tog velikog grijeha – želje za životom!
Vladimir
Moderator
graph
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima sakriveno...

Re:Fizička oboljenja 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 0
Znači oboljenja se javljaju kada imamo želju da se pokažemo odnosno da provedemo svoje ambicije.
Tomislav
Fresh Boarder
graphgraph

Re:Fizička oboljenja 1 Month, 3 Weeks ago Karma: 3
.

Ne, oboljenja se javljaju kad ta želja nije prepoznata...
Vladimir
Moderator
graph
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima sakriveno...

Go to topPage: 1
Moderators: Vladimir